Avfallsforbrenning
”Det potensielle markedet for avfall som naturlig tilhører Forus Energigjenvinning antas å bli 150 000 tonn i 2030.”
Status:
Det er i dag to forbrenningslinjer for avfall, Linje 1 med en kapasitet på 5 tonn per time og Linje 2 med en kapasitet på 8 tonn per time. Linje 1 er 20 år gammel og vil trolig måtte gjennomgå en større rehabilitering eller erstattes i løpet av den neste 10 års perioden. Anleggene behandler i dag 100 00 tonn avfall pr år og gir et utslipp av 100 00 tonn CO2. Forus Energigjenvinning kan med fordel øke kapasiteten til 150 000 tonn pr år.
Det ikke ledig areal til nytt avfallsforbrenningsanlegg på eksisterende område.
Spørsmål:
Skal det bygges en ny linje for avfallsforbrenning?
Hva bør kapasiteten være?
Er det lønnsomt å sluttbehandle næringsavfall?
Hvilke tekniske løsninger bør velges?
Hvilke grensesnitt mot fangstanlegg er viktige?
Hva er designkapasitet for fangstanlegget?
Hvor skal et nytt anlegg plasseres?
Konklusjon:
Det potensielle markedet for avfall som naturlig tilhører Forus Energigjenvinning antas å bli 150 000 tonn i 2030. Kapasiteten på avfallsforbrenning bør ikke overstige dette. Det er stor usikkerhet rundt både markedet og prissettingen på næringsavfall. De største usikkerhetsmomentene er; befolkningsvekst, gjenvinningsgrad, Europeisk politikk og påvirkning av CO2 fangst.
Hvis nytt anlegg skal bygges (Linje 3) så bør anlegget bygges med en kapasitet på opp mot 12 tonn pr time. Total kapasitet (Linje 2 og 3) er da 20 tonn per time, 150 00 tonn pr år og et CO2 utslipp på 160 000 tonn per år.
Anlegget bør ha horisontale kjeler, et semitørt behandlingssystem for NOx og et dampsystem med turbin for strømproduksjon. God varmeintegrasjon mot fangstanlegg er avgjørende for valg av løsning og energi- og kostnadseffektivitet.
Anlegget kan plasseres øst for eksisterende anlegg eller på IVAR sin gjenvinningsstasjon.
Forventet konstruksjonstid er 3 år.
Videre arbeid:
Det pågår for tiden en levetidsanalyse av Forus Energigjenvinning 1. Etter at analysen er ferdigstilt vil det utarbeides en langsiktig forretningsplan for forbrenningsanleggene.
Det må arbeides videre med plassering av anlegget og plotplan.
Det må utarbeides en detaljert analyse av integrasjon mot fangstanlegg, varmegjenvinning, fjernvarme og fjernkjøling.