
Lokal transport og mellomlagring
“Flytendegjøring av CO2 og biltransport er den mest fleksible løsningen”
Status:
Det eksisterer ikke en lokal verdikjede for CO2 i dag. Teknologien og komponentene som benyttes i lokal transport og lagring er godt kjent for industrien. CO2 er en gass som er tyngre enn luft og som kan medføre kvelning ved store uønskede utslipp. Det er derfor viktig at det blir utført gode ROS analyser for både transport og mellomlager.
Spørsmål:
Hvor er det hensiktsmessig å bygge et CO2 mellomlager (HUB) for lasting av CO2 til skip?
Skal CO2 transporteres med rør eller bil?
Hvordan skal en CO2 HUB se ut?
Hvor stort skal mellomlageret være?
Hva koster transport og mellomlager?
Er det noen sikkerhetsaspekter som bør belyses spesielt?
Kan CO2 utnyttes lokalt?.
Konklusjon:
En naturlig plassering for et havnelager for CO2 er Risavika. Stavangerregion Havn er kontaktet og er positive til at det settes opp et mellomlager med lastesystem til skip på deres område. Det er en kai som er godt egnet til formålet og det vil være tilgjengelig kraft til lastepumper og andre hjelpesystemer.
Flytendegjøring av CO2 og biltransport er den mest fleksible løsningen. Rørtransport er et miljømessig bedre alternativ og kan være kostnadseffektivt, men det er knyttet stor usikkerhet til risiko og sårbarhet, samt fremdrift og myndighetsgodkjennelser. Transport av flytende CO2 på bil kan gjøres som en tjeneste. Lasting, lossing og 10 km transport vil koste i underkant av 100 kr/tonn. Tankanlegget vil bestå av sylindriske semi-trykksatte tanker hvor CO2 lagres i flytende form på 15 bar og -30 C, samt et lastesystem med faste lastearmer til skip.
Mellomlager med lastefasiliteter for skip vil koste 300 – 500 kroner/tonn, avhengig av størrelse. Størrelsen bestemmes av skipsstørrelse og eller anløpsfrekvens av skip. En ukes produksjon tilsvarer 2000 -3000 m3. Ved anløp av skip hver uke bør tankanlegget dimensjoneres for minst 4000 m3. Northern Lights sitt skip er 7500 m3, og full last vil kreve et mellomlageret på 10000 m3.
Forventet konstruksjonstid er for mellomlager er 1.5-2 år.
Horisont Energi har planer om å bygge et industrielt mottaksanlegg for CO2 på Gismarvik utenfor Haugesund. Nedkjølt og trykksatt CO2 vil ankomme Gismarvik med store skip fra Eouropa og bli mellomlagret der før CO2 gassenendes i rør til egnet lager. Dersom Horisont Energi lykkes med sitt prosjekt er det naturlig for Forus CO2 å levere CO2 Gismarvik for endelig lagring. Dette vil øke transportkostnadene fra 100 til 200 kr/tonn, men det er ikke nødvendig å investere i eget mellomlager
Videre arbeid:
Plassering og design av mellomlager er ikke tidskritisk og kan avventes til leverandør av storskala transport er valgt. Det anbefales videre dialog med Stavangerregion havn med tanke på plassering. Det bør utføres en HAZID for et tenkt anlegg. Dette kan med fordel gjøres i regi av samarbeidsprosjektet KAN (Klimakur for avfallsforbrenning i Norge).