CO2 fangst fra avfallsforbrenning

reduserer klimagssutslipp fra fossilt avfall,

genererer negative utslipp fra biogent avfall

og skaper verdier for lokalt næringsliv

En del av noe større

CO2 fangst og lagring - En utvidelse av en velfungerende verdikjede

Avfallshåndtering er en viktig industri i alle kommuner i Norge. Det er investert store midler i godt fungerende sirkulære verdikjeder. CO2 fangst er et naturlig neste steg, som i tillegg til å redusere klimagassutslipp, kan gi negative utslippsreduksjoner på grunn av at hoveddelen av avfallet som forbrennes er biogent.

For å unngå å ødelegge godt fungerende sirkulære verdikjeder er det viktig å se på CO2 fangst som det det faktisk er, en del av en kompleks og verdiskapende verdikjede. Det er derfor viktig at det innføres riktige og rettferdige virkemidler slik at en oppnår det en ønsker, robuste, verdiskapende sirkulære verdikjeder som reduserer lokale og globale CO2 utslipp.

Deler av avfallet er direktetildelt, det vil si at kommunene selv håndterer avfallet. Avfallet behandles da til selvkost og belastes forbruker gjennom renovasjonsgebyret. En tilsvarende stor del av avfallet er næringsavfall, enten fra næringsliv, eller offentlig avfall satt ut på anbud.

Kombinasjonen av at avfallet både er fossilt og biogent, direktetildelt og markedsbasert (næring), gjør det ekstra viktig å ha riktige (og egne) rammevilkår for CO2 fangst fra avfallsforbrenning.

Verden
Klimagassutslipp fra avfallshåndtering 3% på verdensbasis. Forbrenning er den mest miljøvennlige måten å destruere sluttavfall hvor materialresirkulering ikke lenger er mulig.

Norge
Klimagassutslipp fra avfallshåndtering er 3,8% i Norge.

Regionalt
CO2 fangst fra avfallsforbrenning kan redusere klimagassutslippene i Sør -Rogaland med 6 -10 %.

Kommunene
Ambisiøse kommunale mål kan vanskelig nås uten fra avfallsforbrenningsanlegg med CO2 fangst

CO2 fangst fra avfallsforbrenning medfører ingen endring i innbyggernes hverdag.

Næringsliv
Flere bedrifter ønsker å redusere sine CO2 utslipp og det forventes å være en betalingsvilje for avfallshåndtering med lave CO2 utslipp. Lokal behandling av avfall medfører verdiskapning og skaper lokale arbeidsplasser.

Innbyggerne
De fleste av oss har et forhold til avfall og det er lett å se hvem som er forurenser.

Vi tror at innbyggerne har et ønske om å bidra til det grønne skiftet.