CO2 fangst og flytendegjøring

“Teknologien er relativt moden”

Status:

Forus Energigjenvinning har inngått en samarbeidsavtale med Aker Carbon Capture for å se på muligheter for fangst, transport og endelig lagring av CO2 i Sør-Rogaland. Det er ikke inngått en avtale om bygging av anlegg. Det er gjennomført en mulighetsstudie for fangst og flytendegjøring. Studien konkluderer med at fangst er teknisk mulig.

Spørsmål:

  • Kan CO2 fanges fra røykgassen?

  • Hvilken teknologi bør velges?

  • Hvilket areal trenger fangstanlegget og hvor skal det plasseres?

  • Hvilke grensesnitt mot fangstanlegg er viktige?

  • Hva er designkapasitet for fangstanlegget?

Konklusjon:

Det finnes flere teknologier for CO2 fangst fra røykgass. I en absorbsjonsprosess fanges rundt 90% CO2 opp av aminer (kjemikalie). CO2 fjernes så fra aminet ved koking. Teknologien krever derfor mye energi på rundt 150 C. Teknologien er relativt moden.95% av CO2 innholdet kan fanges fra røykgassen. Forus Energigjenvinning ser på andre teknologier og leverandører gjennom samarbeidsprosjektet «Klimakur for Avfallsforbrenning i Norge» KAN.

Aker Carbon Capture baserer seg på absorbsjonteknologi og har utviklet et effektivt og trygt amin. De leverer moduler som fanger 100 000 tonn CO2 pr år. Ved dagens forbrenningskapasitet er det nok med en modul. Ved økning i kapasitet er det nødvendig med enten to moduler, eller et skreddersydd anlegg. Estimert kostnad for fangst, flytendegjøring, mellomlager på Bærheim inkludert varmegjenvinning er 700-1200 NOK/tonn CO2. Aker tilbyr fangst og flytendegjøring som en tjeneste. Største kostnadsusikkerheter er anlegg for varmeintegrasjon, prissetting av energi, klargjøring av tomt, anleggets levetid og kalkulasjonsrente.

Anlegget må være i umiddelbar nærhet med forbrenningsanlegg og kan plasseres øst for eksisterende anlegg eller på IVAR sin gjenvinningsstasjon. Forventet konstruksjonstid er 1.5-2 år.

Videre arbeid:

Det arbeides nå videre med plassering av fangstanlegget og plotplan.

Det må utarbeides en detaljert analyse av integrasjon mot nytt forbrenningsanleggene, varmegjenvinning, fjernvarme og fjernkjøling.

Det må utarbeides et base case med tidslinje som inneholder plassering og kapasitet.