Forretningsmodeller for CO2 fangst

Da har vi endelig fått på plass en hjemmeside og dermed også et sted å dele rapporter og presentasjoner som kan deles.

Først ut er Forretningsmodeller for CO2 fangst som kan finnes som rapport - her og presentasjon her.

Formålet med rapporten er å anbefale gode forretningsmodeller som vil stimulere til fangst og lagring av CO2 fra avfallsforbrenning.

Sammendrag

Fangst og lagring av CO2 fra avfallsforbrenningsanlegg kan bidra til en å kutte 3-6% av Norges klimagassutslipp.

Gitt avfallsanleggenes geografiske spredning, så kan etableringen av CO2-fangst fra avfallsforbrenning være en katalysator for lokale og regionale CO2 verdikjeder og dermed legge til rette for fangst og lagring eller utnyttelse av andre mindre punktutslipp.

Teknologien er moden og testet på avfallsforbrenning. Fortsettelsen av arbeidet med optimaliserte løsninger for varmegjenvinning til varmeleveranse til fjernvarmenett er spesielt viktig for bransjen. Transport og mellomlager fra fangstanlegg til storskala transport og lagringsverdikjede kan være en kostdriver i realiseringen og må optimaliseres i hvert enkelt tilfelle. 

Per i dag eksisterer det ingen finansielle incentiver eller virkemidler for bransjen til å redusere utslipp av CO2. For å hindre uhensiktsmessig transport av avfall må nye virkemidler vurderes opp mot et Nordisk / Nord Europeisk marked for avfall.

Rapporten oppsummerer en rekke potensielle forretningsmodeller som har blitt vurdert, og hvor Forus Energigjenvinning har blitt benyttet som eksempel. De totale nominelle kostnadene for fangst og lagring av CO2 fra Forus Energigjenvinning er anslått til mellom 1000 og 2500 kroner pr tonn.

Hovedbudskap

Avgift: Det bør være en avgift på fossile CO2 utslipp fra avfallsforbrenning, alternativt bør avfallsforbrenningsanlegg innlemmes i kvotehandelssystemet (ETS). CO2 avgiften bør innrettes slik at summen av virkemidlene gjør det mulig å realisere CO2 fangst. CO2 avgiften bør ikke økes før andre virkemidler er på plass.

Verdi av negative utslipp: Det bør lages et regelverk for beregning- og lagring av biogent CO2, slik at negative utslipp kan bli en av de viktigste inntektskildene for CO2 fangst fra avfallsforbrenning.

Incentiv for rask igangsetting: Det må innføres ordninger som gir et tidsbegrenset incentiv for rask igangsetting av fangst og lagring av CO2 fra avfallsforbrenning. Incentivet som for eksempel tilskudd bør innrettes slik at det er stort nok til å dekke gapet mellom kostnader og inntekter.

For å hindre uhensiktsmessig transport av avfall må nye virkemidler vurderes opp mot et Nordisk / Nord Europeisk marked for avfall.

Forfattere og bidragsytere:

  • Audun Aspelund, Lyse

  • Eivind Berstad, Bellona

  • Asbjørn Torvanger, CICERO

  • Esben Otterlei Tonning, Lyse

  • Hanne Rolen, Aker Carbon Capture

  • Olav Helge Hogstad, Forus Energigjenvinning

  • Clara Moseby, Student

Takk til GASSNOVA / CLIMIT for støtte til arbeidet.

Forrige
Forrige

Kick-off for KAN 2